Autorzy: Wydawnictwo: Wolters Kluwer S.A.
Wydanie: 1
Seria: PRAKTYCZNE KOMENTARZE
Rok wydania: 2013
Ilość stron: 828
Oprawa: twarda
Format: A5
ISBN: 978-83-264-4125-7
Cena: 145zł
Nakład wyczerpany
Publikacja Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz 2013 jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym systemowym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych.
Uwzględniono w niej także zagadnienia regulowane w aktach unijnego prawa żywnościowego, które są implementowane bądź wykonywane przez przepisy komentowanej ustawy.
W opracowaniu Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz 2013 omówiono wszystkie aspekty prawa żywnościowego, w tym stwarzające najwięcej problemów w praktyce jego stosowania. Przedstawiono m.in. zagadnienia dotyczące:
- wprowadzania na rynek szczególnych rodzajów produktów,
-wymogów bezpieczeństwa żywności,
-rejestracji i zatwierdzania zakładów spożywczych,
-znakowania żywności,
-przebiegu urzędowej kontroli żywności,
-odpowiedzialności i sankcji grożących za nieprzestrzeganie wymagań prawa żywnościowego.
Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz 2013 zawiera objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych zilustrowane praktycznymi przykładami, bogatym orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, w tym zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, opiniami polskiej i zagranicznej doktryny prawa oraz literatura przedmiotu.
Adresaci:
Książka Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz 2013 stanowi niezbędnik każdego podmiotu działającego na rynku spożywczym, który jest zobowiązany do stosowania prawa żywnościowego - producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności. Będzie pomocna w działalności instytucji publicznych branży rolno-spożywczej. Zainteresuje również organizacje zajmujące się ochrona praw konsumenta oraz prawników praktykujących w obszarze prawa żywnościowego.
"Opracowany przez teoretyków i praktyków prawa, specjalizujących się w prawie żywnościowym, obszerny komentarz do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia ma ogromne znaczenie dla nauki i praktyki w obszarze prawa nakierowanego na ochronę życia i zdrowia konsumenta żywności. Uznanie budzi wnikliwa analiza poszczególnych przepisów ustawy oparta na bogatym dorobku doktryny polskiej i zagranicznej, źródłach normatywnych polskich i unijnych oraz orzecznictwie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, jak również polskich sądów".
prof. dr hab. Małgorzata Korzycka-Iwanow
"Jest to pozycja ważna, tak dla przedstawicieli nauki i studentów, jak i pracowników instytucji oraz urzędów zajmujących się tworzeniem oraz egzekwowaniem prawa żywnościowego oraz - a może właśnie przede wszystkim - uczestników żywnościowego biznesu, przedstawicieli firm spożywczych".
prof. dr hab. Stanisław Kowalczyk
"Komentarz do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia będzie wyjątkowo cenna pozycja dla wszystkich osób zajmujących się suplementami diety, żywnością funkcjonalna czy nowa żywnością. Interpretacja przepisów ustawy w tym zakresie jest szczególnie wartościową, a edukacja prawna może przyczynić się do wyjaśnienia wielu kontrowersji".
prof. dr hab. Iwona Wawer