Autorzy: Wydawnictwo: Wolters Kluwer S.A.
Wydanie: 1
Seria: Monografie
Rok wydania: 2008
Ilość stron: 336
Oprawa: twarda
Format: A5
ISBN: 978-83-7526-888-1
Stan prawny na 1.03.2008 r.
Niniejsza publikacja stanowi zmodyfikowaną wersję pracy doktorskiej napisanej w Pracowni Prawa Żywnościowego Zakładu Prawa Rolnego UW pod kierunkiem naukowym Pani Profesor Małgorzaty Korzyckiej-Iwanow i obronionej w 2007 r. w Instytucie Nauk Prawno-Administracyjnych Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego.
Praca przedstawia wspólnotowy model urzędowej kontroli żywności wynikający z analizy celów i zadań realizowanych przez organy kontroli i nadzoru w odniesieniu do całego łańcucha żywnościowego.
Zawiera szerokie omówienie zarówno obowiązujących w zakresie kontroli żywności wymogów i standardów, jak i wzajemnych relacji między prawem wspólnotowym i krajowym. Praca stanowi pierwsze w literaturze przedmiotu monograficzne opracowanie problematyki urzędowej kontroli żywności.