Księgarnia poleca:
Uproszczone ewidencje podatkowe w gastronomii
Radosław Witczak, Joanna Fila
ISBN: 978-83-7251-768-5
Data wydania: 2007
Liczba stron/format: 148/B5
Okładka: miękka
Cena: 38.00 zł
Celem książki jest przybliżenie zasad uproszczonej księgowości dla działalności gospodarczej prowadzonej przez podmioty z branży usług gastronomicznych, ze szczególnym uwzględnieniem małych i średnich przedsiębiorstw.
Autorzy przedstawiają zasady ewidencji dotyczące podatników rozliczających się w formie karty podatkowej oraz ryczałtu ewidencjonowanego. Istotna część pozycji dotyczy prowadzenia podatkowej książki przychodów i rozchodów. W tym obszarze omówione zostały zasady ogólne w podatku dochodowym i stosowane rodzaje ewidencji, jak również zagadnienia związane z rozliczaniem podatku od towarów i usług w przypadku świadczenia usług gastronomicznych. Tak przygotowana publikacja może pomóc w wyborze odpowiednich form opodatkowania w zależności od potrzeb przedsiębiorcy, właściwie rozliczać się z urzędem skarbowym oraz przyczynić się do zmniejszenia ryzyka popełnienia błędów.
Ważnym atutem książki jest zamieszczenie w niej przez autorów licznych przykładów związanych z wyżej wymienionymi formami ewidencji.