Prezentowana pozycja „System prawa żywnościowego” to rozległe oraz szczegółowe opracowanie problematyki dotyczącej prawa żywnościowego – nowej dziedziny prawa, która aktualnie znajduje się w toku wyodrębniania.
Autorzy, poprzez ujęcie prawa żywnościowego jako wyodrębnionej dyscypliny, przedstawili wymagania wobec rolników i przedsiębiorców w całym łańcuchu żywnościowym, zwłaszcza w zakresie higieny żywności, jej urzędowej kontroli, znakowania, reklamy oraz prezentacji. Ponadto dokonali m. in. analizy ryzyka oraz systemów jakości żywności prawa publicznego i prywatnego.
Dodatkowo w książce znajdziemy omówienie zagadnienia suplementów diety oraz praw człowieka w prawie żywnościowym, będących wyznacznikiem konstytucyjnej i międzynarodowej ochrony udzielanej prawu do odpowiedniej żywności.
Autorzy szczegółowo omawiane zagadnienia podzielili na XI rozdziałów:
ROZDZIAŁ I. Prawo żywnościowe jako dziedzina prawa
ROZDZIAŁ II. Unijne prawo żywnościowe
ROZDZIAŁ III. Zakres przedmiotowy prawa żywnościowego
ROZDZIAŁ IV. Przedsiębiorstwo spożywcze, podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze i zakład w prawie żywnościowym
ROZDZIAŁ V. Bezpieczeństwo żywności
ROZDZIAŁ VI. Jakość żywności
ROZDZIAŁ VII. Odpowiedzialność w prawie żywnościowym
ROZDZIAŁ VIII. Wybrane obszary szczegółowej regulacji prawa żywnościowego
ROZDZIAŁ IX. Prywatne prawo żywnościowe
ROZDZIAŁ X. Prawa człowieka w prawie żywnościowym
ROZDZIAŁ XI. Zasady i pojęcia wypracowane w orzecznictwie TSUE
Polecana publikacja przeznaczona jest dla doktorantów i studentów prawa czy też kierunków związanych z dietetyką i żywnością jak również dla organów urzędowej kontroli żywności. Pomocna może być dla pracowników instytutów badawczych, zajmujących się żywnością, ale również adresatami książki są konsumenci żywności, którym opracowanie może pomóc dokonywać świadomych wyborów.
Księgarnia Ekonomiczno-Prawnicza ksiegarnia-wrzeszcz.pl poleca publikację
„System prawa żywnościowego” autorstwa Małgorzaty Korzyckiej oraz
Pawła Wojciechowskiego.