Autorzy: Wydawnictwo: Wolters Kluwer S.A.
Wydanie: 1
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 216
Oprawa: miękka
Format: A5
ISBN: 978-83-264-9288-4
Stan prawny: 31 lipca 2015 r.
Podręcznik jest nowością na polskim rynku wydawniczym. Omówiono w nim polskie i europejskie regulacje w zakresie prawnych wymogów bezpieczeństwa i jakości towarów. Układ podręcznika i jego treść są nowatorskie. Poruszane w nim zagadnienia nie wyczerpują prawnej problematyki jakości towarów, ale dotyczą najważniejszych zagadnień z jej zakresu. Przedstawiono w nim regulacje dotyczące:
ogólnej problematyki jakości; pojęcia przedsiębiorcy i konsumenta (rozdział I);
bezpieczeństwa produktów (rozdział II);
normalizacji i jej wpływu na jakość produktów (rozdział III);
jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (rozdział IV);
oznaczania i informacji o towarze (rozdział V);
cywilnoprawnej odpowiedzialności kontraktowej za niewłaściwą jakość towarów (rozdział VI);
odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, zwanej także odpowiedzialnością za produkt (rozdział VII);
przedmiotów ochrony własności przemysłowej, czynów nieuczciwej konkurencji i nieuczciwych praktyk rynkowych oraz ich wpływu na jakość towarów (rozdział VIII), a także omówiono:
instytucje ochrony praw konsumenta oraz rozstrzygania sporów konsumenckich (rozdział IX).
Podręcznik jest przydatny przede wszystkim dla studentów towaroznawstwa oraz innych kierunków studiów związanych z problematyką jakości towarów. Może zainteresować także przedsiębiorców - producentów i konsumentów oraz organy i organizacje konsumenckie.
Autorami podręcznika są pracownicy naukowi Katedry Prawa Cywilnego i Gospodarczego Wydziału Finansów Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. Niektórzy z nich prowadzą zajęcia dla studentów Wydziału Towaroznawstwa tego Uniwersytetu i uczestniczyli w programach badawczych tego Wydziału. Ponadto większość autorów ma status sędziego, adwokata, radcy prawnego lub rzecznika patentowego.