Autorzy: Wydawnictwo: ODDK
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 78
Oprawa: miękka klejona
Format: A4
ISBN: 978-83-7804-007-1
W
ostatnich latach producenci zaczęli bardziej dbać o jakość i
bezpieczeństwo wytwarzanej żywności. Coraz częściej zwraca się uwagę na
źródło pochodzenia produktu, na warunki, w jakich był uprawiany, i na
gwarancje związane z tym pochodzeniem. Gdy zwiększa się ryzyko
zagrożeń, a zmniejsza zaufanie klientów, większość producentów żywności
stara się przedstawić dowody swojej umiejętności identyfikowania i
nadzorowania zagrożeń, również na etapie produkcji pierwotnej.
Jednym z narzędzi umożliwiających spełnienie tego warunku jest standard
GlobalGAP. Standard ten zaczyna obecnie zdobywać popularność wśród
rolników. Coraz więcej sieci handlowych chce współpracować wyłącznie z
producentami posiadającymi system bezpieczeństwa dla produkcji
pierwotnej.
Niniejsza publikacja adresowana jest do producentów owoców i warzyw.
Jej celem jest zapoznanie Czytelników z wymaganiami wersji 4 standardu
GlobalGAP. Opracowanie przedstawia także możliwości praktycznego
zastosowania standardu, jako narzędzia do stworzenia dokumentacji
systemu GlobalGAP – oceny gospodarstw, produkcji owoców i warzyw itd. –
są to przykładowe listy kontrolne, które można traktować, jako roboczy
arkusz samooceny.
Dołączony do publikacji suplement elektroniczny zawiera zamieszczone w książce listy kontrolne oraz dodatkowo przykłady procedur, instrukcji i formularzy do zapisów,
które należy stworzyć podczas wdrażania systemu. Format MS Word
umożliwia edytowanie dokumentów, dostosowanie ich do własnych potrzeb,
wydruk.
dr inż. Małgorzata Sprawka - Technolog żywności, absolwentka Akademii Rolniczo-Technicznej w
Olsztynie, doktor nauk ekonomicznych z zakresu towaroznawstwa;
nauczyciel akademicki, były długoletni główny technolog zakładu
przemysłu spożywczego; autorka i współautorka publikacji i prac
poświęconych technologii żywności i problematyce HACCP.