Autorzy: Wydawnictwo: ODDK
Seria: GlobalGAP
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 176
Oprawa: miękka klejona
ISBN: 978-83-7426-747-2
W
ostatnich latach producenci zaczęli bardziej dbać o jakość i
bezpieczeństwo wytwarzanej żywności. Coraz częściej zwraca się uwagę na
źródło pochodzenia inwentarza, na warunki, w jakich był hodowany, i na
gwarancje związane z tym pochodzeniem. Gdy zwiększa się ryzyko zagrożeń,
a zmniejsza zaufanie klientów, większość producentów żywności stara się
przedstawić dowody swojej umiejętności identyfikowania i nadzorowania
zagrożeń, również na etapie produkcji pierwotnej.
Jednym z narzędzi umożliwiających spełnienie tego warunku jest standard
GlobalGAP. Standard ten zaczyna obecnie zdobywać popularność wśród
rolników. Coraz więcej sieci handlowych chce współpracować wyłącznie z
producentami posiadającymi system bezpieczeństwa dla produkcji
pierwotnej.
Niniejsza publikacja adresowana jest do hodowców inwentarza żywego. Jej
celem jest zapoznanie Czytelników z możliwościami praktycznego
zastosowania jako narzędzia do stworzenia dokumentacji systemu GlobalGAP
– oceny gospodarstw, dobrostanu zwierząt itd. W opracowaniu zawarto
przykładowe listy kontrolne, które można traktować jako roboczy arkusz
samooceny.
Dołączony do publikacji suplement elektroniczny zawiera zamieszczone w książce listy kontrolne oraz dodatkowo przykłady procedur, instrukcji i formularzy do zapisów,
które należy stworzyć podczas wdrażania systemu. Format MS Word
umożliwia edytowanie dokumentów, dostosowanie ich do własnych potrzeb,
wydruk.
mgr inż Małgorzata Sprawka - Technolog żywności, absolwentka Akademii Rolniczo-Technicznej w
Olsztynie, doktor nauk ekonomicznych z zakresu towaroznawstwa;
nauczyciel akademicki, były długoletni główny technolog zakładu
przemysłu spożywczego; autorka i współautorka publikacji i prac
poświęconych technologii żywności i problematyce HACCP.